IN PRAISE OF AIR

Simon Armitage verse, az In Prise of Air három éven át díszítette a Sheffield Egyetem épületét. A különös projektben társa volt Tony Ryan fizikai kémia professzor. És hogy mi volt zászlajukra írva? Kreatívitás, kooperáció.

Armitage, a kortárs angol líra kiemelkedő alakjának sorait, egy 20 méteres, titán-dioxiddal bevont transzparensre nyomtatták. A napfény hatására fotokatalizátorként működő poszter elektronjai átrendeződtek és akcióba léptek. Felbomlott a levegő oxigénmolekulája két oxigén-szabadgyökre, melyek vízzel reagálva peroxidot állítottak elő és a légkör szennyező anyagait kioldható, ártalmatlan molekulákká oxidálták. Abban az időszakban, amikor az In Prise of Air sorai ki voltak függesztve az egyetem épületén, a számítások szerint körülbelül két tonna nitrogén-oxidot, a kipufogók által kibocsátott mérgező gázt távolított el a környezetből.

De a banner légtisztító tulajdonsága nemcsak önmagában volt fontos, a projekt egésze izgalmas, hiszen egyedülálló, kreatív együttműködés történt a művészetek és a tudományok hagyományosan berögzült merev határán.

read more …

Kategória:


NEWS